»Stroji so zabrneli, ekipe že čakajo. Dokazali bomo, da zmoremo!«

»Stroji so zabrneli, ekipe že čakajo. Dokazali bomo, da zmoremo!«

05. 05. 2021

Podjetje Kolektor CPG je kot vodilni partner konzorcija družb, ki ga sestavljata še turška partnerja Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. in Özaltın İnşaat Ticaret Ve Sanayi A.Ş., z družbo 2TDK podpisal pogodbo za glavna gradbena dela na drugem tiru železniške proge Divača–Koper na odseku Divača–Črni Kal. Podpis pogodbe se je odvil ob prisotnosti slovenskega ministra za infrastrukturo, g. Jerneja Vrtovca, direktorja družbe 2TDK, g. Pavla Hevke ter predstavnikov turških partnerjev. Na dogodku so tudi uradno zagnali stroje in naznanili začetek gradnje trenutno največjega in najzahtevnejšega gradbenega projekta pri nas.

»Stroji so zabrneli, ekipe že čakajo. Dokazali bomo, da zmoremo!«

Uradni začetek gradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper na odseku Črni Kal–Koper so minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, generalni direktor družbe 2TDK Pavle Hevka, Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG, Başar Arıoğlu, predsednik upravnega odbora podjetja Yapı Merkezi, Aslan Uzun, izvršni direktor podjetja Yapi Merkezi, in Ahmet Düren, generalni koordinator za poslovni razvoj podjetja Özaltın, naznanili ob brnenju strojev ter hkrati potrdili zavezo o izgradnji najpomembnejšega infrastrukturnega projekta pri nas.

Gradnja odseka Divača–Črni Kal predstavlja najtežji infrastrukturni projekt v Sloveniji, saj predvideva izgradnjo dveh predorov s servisnima cevema v skupni dolžini kar 12,7 km. Dela so zahtevna zaradi kraškega terena ter morebitnih nepredvidljivih pojavov, a kot je ob podpisu pogodbe dejal direktor podjetja Kolektor CPG, bodo dela izvedena strokovno, kvalitetno in natančno. To po mnenju predstavnikov Kolektorja CPG zagotavlja tudi sestava konzorcija, v katerem so združene izkušnje z  velikih infrastrukturnih projektov ter poznavanje domačega trga.

Kristjan Mugerli, direktor Kolektorja CPG in predstavnik vodilnega partnerja v konzorciju: »S podpisom pogodbe za izvedbo glavnih gradbenih del na odseku Divača–Črni Kal ponovno potrjujemo namero, da bomo v sodelovanju s turškima partnerjema dela opravili strokovno, kvalitetno in natančno. Kot vodilni partner v konzorciju bomo v projekt vključil domača podjetja - kot podizvajalci bodo vključene domače družbe, med dobavitelji bodo večinsko podjetja z lokalne in regionalne ravni, vključene bodo slovenske strokovne institucije, kot je Fakulteta za gradbeništvo. S projektom se vzpostavljajo temelji za dolgoročen razvoj slovenskega gradbeništva ob tem pa ne smemo pozabiti niti na pomembno vlogo projekta pri izhodu slovenskega gospodarstva po krizi iz pandemije. Stroji so pripravljeni, ekipe že čakajo. Dovolite nam pokazati, da zmoremo!«

Na uradnem dogodku so v Kolektorju CPG poudarili tudi velik potencial sodelovanja s turškima partnerjema, saj bo pridobljeno znanje in izkušnje  dolgoročno koristilo širši slovenski gradbeni operativi. V izvedbi projekta bo namreč v vlogi podizvajalcev sodelovalo kar nekaj slovenskih gradbenih podjetij, kot so Pomgrad, SŽ – Železniško gradbeno podjetje, Kolektor Koling, Riko, VOC-Celje in mnogi drugi, ki bodo pripomogli z lastnimi rešitvami in hkrati pridobili reference za nadaljnje projekte. V Kolektorju CPG ocenjujejo, da bo pri gradnji drugega tira železniške proge Divača – Koper delovalo prek 350 gradbenih strojev in različne gradbene mehanizacije ter najmanj 1000 gradbincev ter ostalih strokovnjakov.

Başar Arıoğlu, predsednik upravnega odbora podjetja Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş.: »Zavedam se, kako pomembna je Luka Koper za slovensko gospodarstvo in kako močno bo Drugi tir prispeval k rasti pristanišča ter podprl ne le Slovenijo, ampak številne države, katerih uvozne in izvozne poti potekajo skozi to strateško območje. Zahvaljujem se družbi 2TDK in Vladi Republike Slovenije, da sta podjetju Yapi Merkezi dali priložnost sodelovati pri tem zgodovinskem projektu. Naša družba vedno izkazuje spoštovanje do lokalnega okolja, v katerega prihaja. Naše ključne usmeritve so, da ob izvajanju projekta varujemo naravno okolje in za seboj pustimo uspešen projekt. Na projektu Drugi tir se veselimo sodelovanja z družbo Kolektor CPG, ki deli podobne ambicije in cilje, kot jih ima naše podjetje. Skupaj s partnerjema v konzorciju se zavezujemo naročniku 2TDK in prebivalcem Slovenije, da bomo dostavili uspešen projekt z visoko kvaliteto in brez zamud.«

Odgovornost vodilnega partnerja v konzorciju pa ne bo le v izvedbi, ampak tudi v vodenju projekta. Zaradi velikosti in kompleksnosti projekta, pa tudi zaradi evropskih virov financiranja, bo gradnja  deležna izrednega nadzora in bo tako zagotovo najbolj nadzorovan infrastrukturni projekt v zgodovini  Slovenije. K temu bodo prispevali tudi v Kolektorju CPG ter z digitalno podporo procesu gradnje zagotovili transparentnost projekta ter sledljivost procesov, dokumentov in materialov.

Ne spreglej

 

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice