Kolektor Igin del pomembnega mednarodnega projekta Sincro.Grid

Kolektor Igin del pomembnega mednarodnega projekta Sincro.Grid

03. 11. 2020

Sincro-Grid je obsežen investicijski projekt pametnih omrežij evropskega pomena na območju Slovenije in Hrvaške. Glavni namen projekta je z uporabo naprednih tehničnih sistemov in algoritmov upravljati moči tokov tako, da se bo izboljšala kakovost napetosti v elektroenergetskem sistemu in povečala prenosna zmogljivost obstoječih elektroenergetskih vodov. Vključevanje obnovljivih virov energije v elektroenergetski sistem bo lažje in učinkovitejše, povečala pa se bo tudi varnost oskrbe kupcev.

Kolektor Igin del pomembnega mednarodnega projekta Sincro.Grid

V okviru projekta Sincro.Grid je predvidena nadgradnja že obstoječih razdelilnih transformatorskih postaj z napravami za kompenzacijo jalove moči – STATCOM, baterijskimi hranilniki električne energije ter naprednimi tehnologijami in algoritmi. Z nadgradnjami RTP postaj bo ustvarjena aktivna infrastruktura (pametno omrežje), ki bo s širokim naborom tehničnih rešitev in konceptov zagotovila povečan prenos energije in hkrati omogočila prilagajanje uporabnikov omrežja na nove okoliščine.

Kolektor Igin je vodilni izvajalec projektov STATCOM v Beričevem in MSCDN v Divači ter kot partner sodeluje tudi pri preostalih projektih v Sloveniji; v Cirkovcah, Pekrah in Okroglem. Napravi STATCOM in MSCDN sta prvi tovrstni napravi v Sloveniji. STATCOM je naprava za kompenzacijo jalove moči, MSCDN pa je energetski kondenzator za regulacijo napetosti s kapacitivnim karakterjem, ki skrbi za regulacijo jalove energije.

Več o obeh projektih vam bomo predstavili v jesenski in zimski izdaji naše revije K Magazin.

Ne spreglej


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice